MASCARPONE KRÉM A MAKOVO-TVAROHOVÝ KOLÁČ

Aká by to bola nedeľa bez sladkého koláčiku. Dnes som síce piekla len makovo-tvarohový koláčik, ale recept na mascarpone krém so ešte nestihla dať na blog, preto som sa rozhodla ich oba zaradiť do jedného príspevku o nedeľnom pečení. Aj keď mascarpone krém sa nepečie, len sa dáva stuhnúť do chladničky. ☺

Pri makovom koláčiku som na korpus použila len 3 suroviny- mak, vajíčka a med a rovnako aj na polevu len 3 suroviny- tvaroh, agávový sirup a arašidové maslo. Koláčik je nenáročný na nákup surovín, preto sa v podstate dá pripraviť aj pre nečakanú návštevu alebo keď máte neodolateľnú chuť na sladké. Príprava je rýchla a koláčik je upečený za 20 minút.

Suroviny na jednu menšiu štvorcovú formu:
7 vajíčok
250 g pomletého maku
3 PL medu
1 balenie jemného tvarohu
2 PL agávového sirupu
2PL arašidového masla
jahody
agávový sirup na preliatie

Postup:
Z bielkov vyšľaháme sneh, zvlášť v miske zmiešame najprv žĺtka s medom a primiešame mak. Do makovej zmesi jemne vmiešame sneh, aby sa neporušil a koláčik tak zostal nadýchaný po dopečení. Cesto dáme piecť na 20 minút do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov. Kým sa koláčik pečie, pripravíme si tvarohovú polevu, tvaroh vymiešame v kuchynskom robote s arašidovým maslom a agávovým sirupom. Počkáme na vychladnutie korpusu a nakoniec ho natrieme polevou. Na vrch poukladáme jahody a ešte trošku prelejeme agávovým sirupom.


MASCARPONE DEZERT

250 g bezlaktózového mascarpone
100 ml bezlaktózová smotana na šľahanie
1 balík vanilínového cukru
40 g na jemno zomletého trstinového cukru
2 hrste bezlepkových piškót
50 g vlašských orechov
50 g para orechov
mandľová aróma
100 g malín
100 g borievok
škorica

Postup:
V jednej miske si vyšľaháme smotanu spolu s vanilínovým cukrom. V druhej miske zvlášť premiešame mascarpone s  najemno zomletým trstinovým cukrom a 2KL mandľovej arómy. Smotanu aj mascarpone spolu dobre premiešame. V kuchynskom robote ešte rozdrvíme piškoty s orechami. Krém s piškotovo-orechovou zmesou rozdelíme do pohárov, najprv krém, potom vrstva piškot a orechov a vrstva lesného ovocia, trošku posypeme škoricou. Pripravený dezert potom dáme aspoň na jednu hodinu do chladničky a môžeme si vychutnávať. ☺





Komentáre

Obľúbené príspevky