KOKOSOVO-KAROBOVÁ TORTA

Čas vianočných večierkov je tu, tento rok ma čakali rovno dve. Na jednu z nich som svojim bývalým kolegom priniesla pod stromček aj kokosokarobovú tortu, ktorú som upiekla podľa receptu z knižky Tatiany Jelínek. Torta je úžasná, je v nej veľa kokosu a čokolády a čo viac, môžete si ju dopriať úplne bez výčitiek. Korpus neobsahuje ani gram múky, keďže ho tvoria prevažne orechy a karob. V pôvodnom recepte sú použité mandle, ale ja som sa rozhodla ich nahradiť lieskovými orechmi. Môžu si ju dopriať aj ľudia s intoleranciou laktózy, do korpusu a plnky ide kokosové mlieko. Všetci,čo milujete kokos a čokoládu, či kakao, šup nakúpiť suroviny, dať si zásteru a pustiť sa do pečenia.

Ingrediencie na tortu s priemerom 20 cm:

Korpus
100 g najemno pomletých lieskových orechov
70 g karobu
50 ml kokosového mlieka
30 g kokosového oleja
80 g najemno zomletého trstinového cukru
2 vajcia
1/2 ČL mletej vanilky
štipka soli
1 ČL citrónovej šťavy

Plnka
60 g kokosky
20 g mletých lieskových orieškov
1 PL kokosového oleja
1 PL medu
40 ml kokosového mlieka

Poleva
100 ml kokosového mlieka
50 g 85% horkej  čokolády

Postup:
Najprv si v kuchynskom mixéri zomelieme lieskové orechy a následne trstinový cukor a zmiešame s karobom, vanilkou a soľou. Zvlášť zmiešame všetky tekuté suroviny, teda kokosové mlieko, kokosový olej, vajcia a citrónovú šťavu. Potom sypké a tekuté suroviny spolu vymiešame a vzniknuté cesto vylejeme do vopred vymastenej tortovej formy. V prípade, že cesto je tuhšie, môžete ho ešte rozriediť kokosovým mliekom. Korpus pečieme pri 180 stupňoch 20 minút.
Medzitým si pripravíme plnku zmiešaním všetkých surovín a natrieme na vychladený korpus. Nakoniec na plnku postupne vylejeme polevu. Tortu dáme nakoniec stuhnúť do chladničky a po niekoľkých hodínách ju môžeme nakrájať a vychutnávať.





Komentáre

Obľúbené príspevky