VIANOČNÉ PEČENIE S MUFFINAMI A SRNČÍM CHRBÁTOM

Vianoce už naozaj klopú na dvere, za 4 dni tu máme vytúžený štedrý deň. Tohtoročné vianočné prípravy som zvládla v pohode, darčeky nakúpené, už ich treba len zabaliť, upratané, a v nedeľu som dopiekla posledné vianočné koláčiky. Všade mi vonia škorica, klinčeky, kokos. Už si môžem aj ja vyložiť nohy, zapáliť sviečky, uvariť teplý čaj alebo horúcu čokoládu, pustiť si vianočný film a vychutmávať napečené koláčiky. Tento rok si neviem vybrať, ktorý je môj najobľúbenejší. Aby som Vám skompletizovala všetky vianočné recepty, tak dolu nižšie nájdete recept na arašidové muffiny s čučoriedkami a makom a orieškovokarobový srnčí chrbát. Oba si môžete dopriať bez výčitiek, sú rýchlo hotové a že fakt božské.
Šťastné a veselé.

ARAŠIDOVÉ MUFFINY S ČUĆORIEDKAMI A MAKOM

Ingrediencie na 12 ks:
150 g kokosovej múky
25 g najemno zomletej kokosky
15 g maku
65 g najemno zomletého trstinového cukru
2,5 ČL bezlepkového prášku do pečiva (ak netrpíte intoleranciou môžete použiť klasický)
1,5 ČL mletej vanilky ( môžete pridať pár zrniečok Bourbon vanilky)
140 g bezlaktózového hrudkového tvarohu
100 g arašidového masla
2 vajcia
sójové mlieko
1,5 PL mrazených čučoriedok

Postup:
Pripravíme si silíkonové formičky na muffiny a predhrejeme rúru na 180 stupňov. Medzitým si v jednej miske dobre premiešame kokosoovú múku, zomletú kokosku, mak, trstinový cukor a prášok do pečiva. Zvlášť si ponorným mixérom vymiešame tvaroh a dobre vymiešame vidličkou s vajciami, arašidovým maslom a  vanilkou. Nakoniec môžeme pridať pár zrniečok Bourbon vanilky. Nakoniec do tejto hmoty s arašidovým maslom, priemiešavame sypké suroviny, ale postupne, pretože cesto bude trošku tuhšie. Preto na rozriedenie môžeme použiť sójové mlieko, ktoré prilievame postupne a vmiešame do cesta, až kým nebude mať dobrú konzistenciu. Cestom naplníme muffinovú silikónovú formu. Ja som do jednej polky cesta ešte pridala mrazene čučoriedky. Dodajú veľmi dobrú chuť a vláčnosť.
Po dopečení ešte môžete muffiny posypať vanilkovým cukrom.


ORECHOVO- KAROBOVÝ SRNČÍ CHRBÁT

Ingrediencie na jeden srnčí chrbát:
85 g mletých vlašských orechov
6 PL najemno zomletého trstinového cukru
1 kopcovitá PL karobu
80 g najemno zomletej kokosky
1 ČL bezlepkového prášku do pečiva ( ak nemáte intoleranciu kľudne použite klasický)
100 g kokosového oleja
5 vajec
80 g najemno nastrúhanej 85% horkej čokolády
100 g bezlaktózového tvarohu (je lepšie, keď nie je jemný)
150 g mrazených čučoriedok
50 g sušeného ovocia ( zmes sušených jahôd, černíc, čerešní)
10 ks sušených marhúľ

Postup:
Srnčí chrbát si vymastme kokosovým olejom a vysypeme kakaom. Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov. Najprv si najemno zomelieme vlašské orechy, horkú čokoládu a vymiešame krém z kokosového oleja, žĺtkov z 5 vajec, cukru. Krém ale treba určite vymiešať ručne a potom môžeme do neho primiešať zomleté vlašské orechy, najemno nastrúhanú horkú čokoládu, prášok do pečiva, karob, kokosku a dobre premiešame, aby sa všetky suroviny dobre premiešali. Do tej hmoty primiešame tvaroh, maliny, zmes sušeneho ovocia a sneh z bielkov. Jemne premiešame lopatkou, aby sa vyšľahaný sneh veľmi nenarušil. Cesto vylejeme do formy srnčieho chrbátu, pečieme pri 180 stupňoch 45 minút. Počkáme kým vychladne a potom srnčí chrbát vyklopíme.

Komentáre

Obľúbené príspevky